Kmynas Botaninis pavadinimas Cuminum Cyminum Sanskrito pavadinimas Jīraka, Ajāji Skonis/rasa aitrus Savybės/guna lengvas, sausas Potencija/vīrya karštas Palengvina kapha, vata došas Paplitimo arealas Karšto, sauso klimato zona, smėlėta dirva (Iranas, Šiaurės Afrika, Vidurinieji Rytai, Indija) Medicinoje naudojama dalis Vaisiai, kurie yra džiovinti ir dažniausiai vadinami sėklomis
Išvaizda Kmynas
yra vienmetis augalas su išsišakojusiu stiebu. Lapai yra melsvai žali
ir užauga iki 2 colių ilgio. Žiedai - balti ar rožinės spalvos.
Išdžiovintos sėklos tampa gelsvai rusvos.
Gydomosios savybės
Viduriavimas Pakepinkite
2-3 arbatinius šaukštelius kmynų sėklų ir sutrinkite jas į miltelius.
Pridėkite žiupsnelį imbiero miltelių, cinamono bei juodųjų pipirų.
Išmaišykite 1 puodelyje jogurto. Valgykite 2 kartus per dieną. Sumaišykite
po 1 arbatinį šaukštelį kmynų, imbiero, cinamono ir medaus. Vartokite
po 0,5 arbatinio šaukštelio per 3 kartus per dieną.
Virškinimo sutrikimai Pavirinkite
1 arbatinį šaukštelį kmynų 1 puodelyje vandens. Įdėkite 1 arbatinį
šaukštelį kalendros lapų sulčių ir šiek tiek druskos. Keletą dienų
vartokite po valgio.
Nuovargis 1
puodelyje vandens išvirkite po 0,5 arbatinio šaukštelio kmynų,
kalendros, juodujų pipirų ir lęšių. Įberkite druskos ir išgerkite.
Pilvo pūtimas Sumaišykite
po lygiai sumaltų kmynų, juodųjų pipirų ir imbiero. Užpilkite karštu
vandeniu. Gerkite šiltą, 2 kartus į dieną, keletą dienų.
Nemiga Supjaustykite
bananą ir apibarstykite jį 1 arbatiniu šaukšteliu kmynų sėklų.
Valgykite vakare, prieš eidami miegoti, reguliariai.
Pieno išsiskyrimas Tam, kad sustiprintumėte laktaciją, sumaišykite 1 arbatinį šaukštelį kmynų ir cukraus. Gerkite kiekvieną vakarą, su šiltu pienu.
Prakaitinė 1 arbatinį šaukštelį maltų kmynų sėklų sumaišykite su kokoso aliejumi ir dažnai įtrinkite šį mišinį.
Kitas naudojimas Kmynai
naudojami siekiant suteikti skonio duonai, konditerijos gaminiams,
sūriui, marinuotoms daržovėms, čatniui. Indiškoje virtuvėje kmynas yra
labai plačiai vartojamas ir yra kari miltelių bei priekonių mišinių
ingredientas.
|