Kepintos saldžios sezamo sėklos |
|
|
Kepintos saldžios sezamo sėklos Indiškas pavadinimas: Tilkut
Ajurvedinės sezamo sėklų savybės: Skonis: madhura (saldus), kashaya (gaižus), tikta (kartus) Savybės: guru (sunkus), snigdha (lipnus, riebus) Potencija: ushna (karštas) Poveikis po virškinimo: madhura (saldus)
Medicininės savybės: Sezamo
sėklos yra šildančio pobūdžio, todėl jos puikiai tinka žiemą. Jos
naudingos odai ir plaukams. Suteikia jėgų, taip pat padeda esant
poliurijai (pernelyg gausiam ir dažnam šlapinimuisi). Sustiprina atminį
bei protines savybes, virškinimo ugnį. Puikus afrozidiakas, palaiko
fizinę kūno strukūrą.
Poveikis došoms: Sezamo sėklos sustiprina pitta bei kapha, bet sušvelnina vata došą, tačiau kepintos sezamo sėklos subalansuoja visas tris došas.
Sudedamosios dalys: 100 g sezamo sėklų 100 g rudojo cukraus pudros
Paruošimas: Paimkite
storadugnę keptuvę ir įkaitinkite ją ant vyryklės. Suberkite sezamo
sėklas ir kepinkite ant silpnos ugnies kol šiek tiek paruduoja. Būkite
atsargūs, nesudeginkite jų! Nuimkite nuo ugnies ir leiskite atvėsti.
Sutrinkite sėklas į nesmulkius miltelius, sudėkite rudojo cukraus pudrą
ir gerai išmaišykite. Laikykite orui nepralaidžiame indelyje. Tai
puikus užkandis žiemą!
Pastaba: Jeigu nenorite dėti rudojo cukraus - nedėkite. Tačiau tokiu atveju skonis bus aitrokas ir sustipris pitta došą. Žmonės, kurių konstitucija yra pitta,
į šias kepintas ir sutrintas į miltelius sezamo sėklas gali įdėti
šviežaus nesūdyto sviesto (10 g šviežaus sviesto 2 šaukštams kepintų
sėklų miltelių). Tai sušvelnina pitta došą.
|