Švedų mokslininkai ištyrė, kad bulvių "čipsai", taip vadinamos "bulvės
fri" ir "hamburgeriai" (bifšteksai) turi savyje tokį didelį kiekį
kancerogenų (cheminis junginys, skatinantis piktybinių navikų
susidarymą), kad šių valgių mėgėjai ir garbintojai yra tiesiog
pasmerkti įvairiems onkologiniams arba geriausiu atveju – nerviniams
sutrikimams. Ar ne todėl "makdonaldiniu" maistu maitinami vaikai
pasižymi nervingumu, kartais ir nenusakomu elgesiu?
Tyrimai buvo atlikti Stokholmo universitete (Stockholm University),
o tiriamasis kancerogenas, kuris susidaro ankščiau minėtuose
produktuose, buvo akrilamidas (acrylamide). Paprasčiau tariant,
kancerogenas atsiranda kepant ir gruzdinant daug angliavandenių
turinčius valgius. Beje, tai svarbu yra ir picų "fanatams" bei ryžių
garbintojams, nors ryžiai pagal senąsias maisto vartojimo tradicijas
laikomi dietiniu produktu...
Švedų biochemikai nustatė sensacingą ir šokiruojantį faktą, kad
įprastame bulvinių "čipsų" pakelyje kancerogenai 500 kartų (!!!)
viršija tas normas, kurias geriamajam vandeniui nustatė Pasaulinė
Sveikatos Organizacija ( World Healt Organization, WHO). Bulvėse "fri"
ir mėsainiuose (Burger King), kurie pardavinėjami Švedijos
"McDonalduose", kancerogenų norma viršyta net 100 kartų, tas pats
pasakytina ir apie picas. Šiandien, kai statistinis lietuvis suvalgo 8
kartus daugiau picų nei tradicinių lietuviškų valgių, drąsiai būtų
galima teigti, kad statistinis lietuvis žiupsneliais į save ir į savo
vaikus krauna kancerogenus, tuo ir save, ir savo palikuonis bei kelias
ateinančias kartas pasmerkdamas būsimies vėžiniams susirgimams...
Švedų mokslininkas Livas Buskas (Leif Busk), vadovaujantis Švedijos
Nacionalinės maisto asociacijos (Sweden's National Food Administration)
tyrimų departamentui, tiesiog pritrenktas gautais tyrimų rezultatais
pareiškė, kad per 30 savo specializacijos metų maisto pramonėje "tokių
dalykų dar neteko regėti"...
Neįtikėtini ir ypatingai svarbūs tyrėjų atradimai privertė pakeisti
mokslinių atradimų tradicinius pristatymo būdus: pradžioje kolegų
recenzijos, paskui publikacijos specialiuose leidiniuose ir tik paskui
"kontaktai su visuomene". Mokslininkai, matydami, kad šį kartą jų gauti
duomenys rodo apie jau veikian čią "uždelsto sprogimo bombą", visų
pirma nutarė organizuoti spaudos konferenciją.
Akrilamidas yra balta arba skaidri kristalinė medžiaga, tirpstanti
vandenyje. Žinoma, kad jis ardo nervinę sistemą ir, pagal onkologų
duomenis, yra geninių mutacijų bei piktybinių navikų pilvo ertmėje
atsiradimo priežastis. Šie duomenys gauti tiriant gyvūnus.
Pagal JAV Aplinkos apsaugos valdybos (The US Enviromental
Protection Agency) klasifikaciją, akrilamidas įeina į tų kancerogenų
grupę, su kuria kontaktuojant patiriami "vidutinio sunkumo sveikatos
pažeidimai".
Gali būti, kad greitai šitokio maisto komplekto pardavėjai pakliūs į kalėjimą .
Pagal Pasaulinės sveikatos organizacijos (WHO) reikalavimus,
viename geriamojo vandens litre turėtų būti ne daugiau kaip vienas
mikrogramas akrilamido. Pagal naujus Europos sąjungos reikalavimus,
akrilamido kiekis sumažintas iki 0, 1 mikrogramo. Suprantama, šių
reikalavimų Lietuvos sveikatos centras arba nežino, arba korupcijos
sumetimais nepaiso. Tyrimais buvo nustatyta, kad virtose bulvėse ir
mėsoje kancerogenų iš vis nesusidaro. Ar ne todėl, kai senovėje
lietuviai maistą gamindavo duonkepėse krosnyse (gaminami daugiausiai
būdavo virti, troškinti, slopinti patiekalai), vėžinėmis ligomis mažai
kas sirgdavo? Šiandien užsienio kulinariniai žurnalai, interneto
kulinarinės svetainės daug dėmesio skiria garintiems ir virtiems
valgiams, ypatingai troškiniams. Ne tik aukštesnio rango, bet ir bet
kuri maitinimo įmonė, kurioje dirba mitybos specialistai, o ne
analfabetai diletantai, savo klientams valgiaraščiuose siūlo didelį
pasirinkimą troškinių, o ne keptų valgių, beje, ir labiau apsišvietę
klientai mėsos, žuvies, paukštienos kepsnių užsisako žymiai mažiau.
– Kas vaikystėje valgė bulvytes "fri", tas suaugęs turi daugiau
galimybių susirgti krūtų vėžiu, – paskelbė ir amerikiečių mokslininkai.
Harvardo universiteto medicinos fakulteto mokslininkų teigimu,
ikimokykliniame amžiuje kiekvieną savaitę suvalgyta bulvių "fri"
porcija didina riziką susirgti krūtų vėžiu. Šie duomenys gauti stebint
ilgame č ius 80 tūkstančių medicinos seserų sveikatos pokyčius.
Mokslininkai nustatė daugelį ryšių tarp mitybos režimo ir atsirandančių
ligų. Kitaip sakant, "pasakyk kuo maitiniesi, pasakysiu kokiomis
ligomis sergi"...
Paskutinis straipsnis, publikuotas "International Journal of
Cancer", paremtas 582 moterų, sergančių krūties vėžiu ir 1569
nesergančių moterų tyrimais nuo 1993 metų. Mokslininkai tyrė nuo 3 iki
5 metų mergaičių mitybos režimą, apklausdami jų mamas, kaip dažnai ir
kokius maisto produktus jos tada valgė. Karinos Maiklz ir jos kolegių
tyrimų duomenys rodo, kad, jei vaikai iki 5 metų kartą per savaitę
suvalgo minėtų patiekalų, krūtų vėžio susirgimo galimybės padidėja 27
procentais. Rizika susirgti krūties vėžiu iki 60 metų vertinama 1:25.
Mokslininkai taip pat pažymėjo, kad šią riziką sukelia ne bulvės
(virtos bulvės, bulvių košė), bet bulvių kepimas keptuvėse ir ypatingai
gruzdinimas gruzdintuvėse, kai bulvės prisigeria kancerogenų ir riebalų
rūgščių.
Britanijos organizacijos, kovojančios prieš krūtų vėžį generalinė
direktorė Pamela Goldberg pareiškė: "Atlikti tyrimai apie tai, kaip
maitinimasis ankstyvoje jaunystėje pasireiškia vėžinių susirgimų
rizikai, yra šokiruojantys"...
Lietuvoje sveikatos ir veterinarijos klerkai, priimdami ir
aprobuodami darbui maitinimo įmones, ypač vaikų darželius ir mokyklas,
tikrina koks bus valgiaraštis, kaip valgiai bus gaminami, tačiau dar
nėra buvę atvejų, kad būtų tikrinami, kaip kepami ar gruzdinami
gaminiai, kuo yra maitinami vaikai. Dar blogiau, Lietuvos sveikatos ir
kulinarijos klerkų leidimu, jau mokyklose statomi nuodingų gėrimų ir
maisto automatai.
Agresyvi "greito maisto" (fast food), ypač picerijų ir "MacDonaldų"
plėtotė, cheminiais ir kancerogeniniais nuodingais priedais perdozuotų
maisto produktų gamyba, ypatingai ydinga vaikų mityba šiandien tapo
būtina norma. Dar daugiau: Lietuvos maitinimo įmonių: restoranų,
kavinių, barų, picerijų savininkai, direktoriai ir vadybininkai,
norėdami padidinti savo pelnus, valgiaraščiuose įvedė net atskirą
skyrių – VALGIAI VAIKAMS, kur būtinai yra siūlomi transgeninių,
modifikuotų, cheminiais priedais dozuotų pigių dešrelių, gruzdintuvėse
gruzdintų bulvyčių ir krakmolingų chemizuotų kečupų. Kitaip sakant,
visos Lietuvos maitinimo įmonės, palaimintos Valstybinės maisto ir
veterinarijos tarnybos, stengiasi vaikus maitinti trigubai nuodingesniu
maistu!!!
Atrodo, kad tiek Seime, tiek Vyriausybėje, Sveikatos apsaugos ir
Švietimo ministerijose, Valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje
nebėra tikrų vyrų ir moterų, nėra nė vienos motinos ir tėvo, kurie turi
vaikų ir kuriems rūpėtų vaikų ateitis, dar blogiau – kai kam, kurie gal
ir turi vaikelių, aiškiai labiau rūpi, kad jų atžalos augtų kamuojami
įvairiausių susirgimų ir ligų.
Paradoksas, kad Lietuvos valdžia pasirūpino kokiu maistu turi
maitintis kaliniai: įstatymu patvirtinta, kiek kalorijų turi gauti
tinginys kalinys – 2298 kcal, dirbantis kalinys – 3301 kcal,
nepilnametis kalinys – 3023 kcal, tinginė kalinė – 1951 kcal, dirbanti
kalinė – 2476 kcal. Kalėjimo viršininkams valdžia griežtai nurodė, kad
kaliniai privalo gauti ne tik duonos ir vandens, bet ir mėsos, žuvies,
daržovių. Kalinio racione būtinai turi būti grikiai, ryžiai, manų
kruopos, kiaušiniai, grietinė, pienas, kefyras, liesa varškė,
fermentinis sūris, liesos varškės sūris, pieniškos dešrelės ir net
virta bei pusiau rūkyta dešra.
O kiek kalorijų (energinės vertės) maisto turi gauti kūdikiai,
darželinio, mokyklinio, studentiško amžiaus vaikai ir jaunuoliai? Kas
pasirūpins kiek angliavandenių, baltymų, riebalų, vitaminų,
fiziologiškai aktyvių mikroelementų su maistu turi gauti besivystantis
vaikų organizmas, kad vaikai išaugtų sveiki, protingi ir darbingi?
Lietuvos ateinanti karta pasmerkta valstybinei visa apimančiai
nevisavertei mitybai, kad tik greičiau degraduotų, išsigimtų ir
išmirtų. Jau šiandien valdžia, Sveikatos apsaugos ir Švietimo
ministerijų ir ypač Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
klerkai pagreitino vaikų masinį nuodijimą, – kaip kitaip galima
paaiškinti, kad Lietuvos mokymo įstaigose jau veikia nuodingais
cheminiais priedais perdozuotų saldėsių ir gėrimų pardavimo automatai,
kurie labiau civilizuotuose kraštuose jau yra uždrausti... Net Rusijoje
nustatyta, kad žemiau išvardintų žinomų firmų maisto produktuose ir
gėrimuose rasta transgeninių komponentų:
"Coca-Cola" – "Coca-Cola", "Fanta", "Sprite", tonikas "Kinley";
"Cadbury" – šokolado ir kakavos gaminiai;
"Danon" – vaikų maistelis, jogurtai, kefyras, varškė;
"Hershey's" – šokoladas, gaivieji gėrimai;
"Mars" – šokoladiniai saldianiai "Mars", "Snickers", "Twix";
"McDonald's" – greito maitinimo valgiai;
"Nestle" – vaikų maistelis, kava ir kavos gėrimai, šokoladas;
"Pepsi-Cola"- "Pepsi", "Mirinda", "Seven Up".
Lietuvoje ypatingai reklamuojamų ir mėgiamų "čipsų" dviejuose
pakeliuose yra toks kancerogenų kiekis, kad gali rimtai sutrikti
nervinė sistema. Kas paneigs, kad daugelis vaikų "čipsų" nevartoja kaip
narkotiko?
Švedų mokslininkų atlikta analizė parodė, kad akrilamidas susidaro
keptuose ir ypač gruzdinamuose maisto produktuose. Pavyzdžiui, keptose
bulvėse akrilamido susidarė 12-40 kartų daugiau, nei keptuose
"hamburgeriuose" (bifšteksuose). Taip pat nustatyta, kad
"McDonalduose"
naudojami maistiniai stabilizatoriai, konservantai, emulgatoriai ir
pan. Iš jų E121, E123, E240 yra visai uždrausti, E103, E105, E121 E123,
E125, E126, E130, E131, E142, E152, E210, E211, E213-217, E240, E330,
E447 priklauso kancerogenų grupei, alergenams – E230, E231, E232, E239,
E311-313, o kepenų ir inkstų ligas sukelia E171-173, E320-322. |