Sanskrito kalboje zodis Ama
- tai nesuvirškinto ar nepilnai suvirškinto maisto liekanos - silpnos
virškinimo „ugnies" rezultatas. Jos gali susikaupti, užsistovėti, rūgti
ir sukelti negalavimus. Tokia bet kokios ligos vystimosi proceso
pradžia.
Jei pasirodo ama simptomai, tai reiškia, kad
(svarbiausioji virškinimo ugnis) nėra stipri, arba valgymo įpročiai yra
netinkami, arba ir viena ir kita. Minėti faktoriai nulemia (toksinų) susidarymą. Pagrindiniai buvimo organizme simptomai: - Tingumas, mieguistumas ar silpnumas;
- Depresija ir dirglumas;
- Nedidelis karščiavimas, bendras skausmas kūne ir kojose;
- Prastas apetitas;
- Sunkumas skrandyje pavalgius;
- Vidurių užkietėjimas;
- Dujų susidarymas;
- Liežuvio apnašos;
- Blogas burnos kvapas;
- Gausus prakaitavimas su stipriu kvapu;
- Papilkėjusi oda ir akys;
- Drumzlinas šlapimas;
- Gleivės išmatose;
- Išmatos, kurios neplūduriuoja.
Ama neįmanoma biologiškai pašalinti iš vidinių organizmo sistemų, nes nėra tam tikslui skirtų (kanalų). Gleivės ant liežuvio ar išmatose, drumzlinas šlapimas ar stiprus prakaitavimas pašalina šiek tiek amos, bet tai greičiau pernelyg didelio amos toksiškumo požymis nei pastovus šalinimo metodas. Ajurveda rekomenduoja pancha karma technikas arba žolinius preparatus toksinams skaidyti, šalinti ir došoms stabilizuoti. Išvalius kūno kanalus, ugnis veikia daug efektyviau ir neleidžia susidaryti amai.
Ama mažinimo būdai
Kaip jau minėjome, prastas virškinimas yra viena pagrindinių ama (kurią
sunku pašalinti iš kūno) formavimosi priežasčių. Norint sumažinti šį
procesą iki minimumo, būtina užtikrinti pilną maisto suvirškinimą.
Geras virškinimas yra stiprios sveikatos ir ilgaamžiškumo garantas. Tam
reikia: - Nustatyti pastovią valgymo dienotvarkę;
- Laikytis pagrindinių tinkamos mitybos taisyklių;
- Pasirinkite dietą, kuri būtų lengvai virškinama, vengiant ama susidarymo rizikos.
Padėkite sumažinti ama: - Pasirinkite
lengvai virškinamą dietą. Nebūtina visiškai atsisakyti sunkiai
virškinamo maisto, tiesiog vartokite jį labai saikingai.
- Daugiau valgykite vaisių, virtų ar troškintų daržovių, kartaus maisto, daržovių sriubų, daržovių ir vaisių sulčių ir pasukų.
- Suvalgyto maisto kiekis ir savybės neturi silpninti ar perkrauti , sukeliant tokius simptomus kaip sunkumas ar mieguistumas pavalgius, dujos ir nevirškinimas ar baltos apnašos ant liežuvio.
- Kai kurios žolelės tonizuoja :
chitrak, mėta ir imbieras. Namų gamybos tonikas virškinimui stimuliuoti
susideda iš nulupto ir susmulkinto šviežio imbiero ir citrinos sulčių.
Pusę nedidelio stiklinio indo užpildykite imbieru, likusią - citrinos
sultimis. Įberkite žiupsnelį druskos. Maždaug 10 minučių prieš valgį
suvalgykite po pusę arbatinio šaukštelio šio mišinio.
- Virškinimą gerina gaminant naudojami prieskoniai: kurkuma (ilgoji ciberžolė), kmynai, kajenas, asafetida ir kalendra.
- Pastovi
mankšta, masažas su aliejumi ir pasninkavimas (vieną dieną kas dvi
savaitės) padeda palaikyti virškinimo sistemos jėgą. Pasninkavimo
dienomis galima valgyti vaisius ir lengvą daržovių sriubą, gerti
sultis, žolelių arbatas ir tyrą vandenį.
- Sutrikus jatharagni
rekomenduojama vartoti ajurvedinius augalinius preparatus.
Populiariausi: Lavana Bhaskar (milteliai ar tabletės) ir Chitrakadi
Vati (tabletės).
|