Vartokite truputį riebalų ir pakankamai baltymų Nors
nesaikingas riebalų vartojimas laikomas žalingu, neišbraukite jų
visiškai iš savo mitybos. Svarbiausios riebalinės rūgštys gyvybiškai
būtinos mūsų smegenims, kurių kietoji dalis yra sudaryta daugiausia iš
riebalų. Smegenų neuronų sandūros, atsakingos už atsiminimų fiksavimą
ir išsaugojimą, susideda iš riebalų. Mūsų kūnas negamina riebalų, todėl
svarbu gauti jų iš išorinių šaltinių, tokių kaip kasdieninė mityba. Iš
visų aliejų ir riebalų Ajurveda labiausiai vertina ghi (išvalytą
sviestą). Migdolų aliejus taip pat naudingas mūsų mentalinei sveikatai.
Panašiai, baltymai irgi reikalingi smegenims, nes
stimuliuoja su atmintimi susijusius neurotransmiterius. Vartodami
natūralius produktus, kuriuose gausu baltymų, galime pagerinti savo
verbalinę ir neverbalinę atmintį bei proto lankstumą. Tokie produktai
yra sojos pupelės, visų rūšių dalai, gram ir mung daigai, pienas,
jogurtas, kopūstai, kalafiorai, brokoliai, burokai, morkos, salierai,
kukurūzai, agurkai ir cikorija. Ajurveda propaguoja satvinę mitybą -
visada geriau gauti baltymus vien iš vegetariško maisto.
Ajurveda rekomenduoja natūralius antioksidantus Smegenis
nuolat žaloja laisvieji radikalai, atsirandantys dėl įvairiausių
faktorių: streso, aplinkos užterštumo, bakterijų ir parazitų, vaistų,
chemoterapijos ir radiacijos, rūkymo, alkoholio, buvimo pernelyg
dideliame karštyje ar šaltyje. Laisvieji radikalai sukelia ligas ir
greitina senėjimo procesą. Todėl antioksidantai yra nepaprastai svarbūs
efektyviam smegenų funkcionavimui. Geriausias būdas apsirūpinti
antioksidantais - vartoti natūraliai išaugintą, nevirtą augalinį
maistą. Valgykite vaisius, daržoves, daigus ir dumblius, tokius kaip
spirulina ir chlorela. Puikus antioksidantų šaltinis yra natūraliai
susidarančios augalinės fito medžiagos, esančios, pavyzdžiui,
ginkmedyje (Ginkgo Biloba). Amalaki, Indijos agrastas, laikomas
turtingiausiu natūralaus vitamino C šaltiniu ir vienu geriausių
antioksidantų šaltiniu.
|