Venkite
maisto, neturinčio Chetna ar Prana
Ajurvedos požiūriu, sveiką mitybą sudaro kiek įmanoma natūralesni ir mažiau
apdoroti maisto produktai. Žievės
pašalinimas ir paruošimas ant ugnies yra vienintelė išimtis, nes padeda suvirškinti
ir įsisavinti maistingas medžiagas.
Ajurveda nerekomenduoja šaldytų,
konservuotų, rafinuotų (po tokio apdorojimo produktai netenka maistinės vertės),
genetiškai modifikuotų, užaugintų naudojant cheminius pesticidus ar trąšas, apdorotų
su dirbtiniais dažais, aromatais, priedais ar konservantais maisto produktų. Tokiame
maiste stinga Chetana (gyvo
intelekto) ir Prana (gyvybinės
energijos), todėl jis sutrikdys intelektualinę veiklą ir koordinaciją tarp
trijų mentalinių funkcijų - supratimo (dhi),
sugebėjimo išlaikyti žinias (dhriti)
ir jų atkūrimo ar atminties (smriti).
Dėl minėtų priežasčių geriausia pasirinkti maisto produktus, kurie yra
užauginti ar pagaminti jūsų gyvenamoje vietoje, valgomi sezono metu, o taip pat
yra be chemikalų, natūralūs ir satviniai.
Jei ten, kur gyvenate, sunku gauti vietinių produktų, vartokite kiek įmanoma
šviežesnius ir natūralesnius importuotus produktus.
Valgykite kuo įvairesnį maistą
Subalansuotai mitybai būtina didelė produktų įvairovė - vartokite grūdus,
lęšius ir ankštines kultūras, daržoves, vaisius, pieno produktus, riešutus, sveiką
aliejų ar ghi, prieskonius ir tyrą vandenį. Ajurveda rekomenduoja į kiekvieną
pagrindinį valgymą įtraukti visus šešis skonius - saldų, rūgštų, sūrų, kartų,
aitrų (aštrų) ir gaižų. Venkite gazuotų gėrimų, nes jie trukdo organizmui
pasisavinti maistines medžiagas.
Jei pastebite, kad kelis kartus
per savaitę valgote tuos pačius patiekalus, ar kas kartą apsipirkdami imate
tuos pačius produktus, apsispręskite iš anksto suplanuoti savo meniu. Kiekvieną
savaitę išbandykite bent kelis naujus produktus arba įprastus patiekalus paruoškite
nauju būdu - tegu jūsų skonio receptorius ir virškinimo sistemą nuolatos paveiks
nauji dirgikliai.
Pagal Ajurvedą, kiekvienas patiekalas turi būti šventė jūsų akims. Kuomet
lėkštėje puikuojasi patraukli spalvų, tekstūrų, skonių ir aromatų įvairovė, nekantriam
laukime pradeda išsiskirti skrandžio sultys, o kūnas, protas ir širdis mėgaujasi
valgymo pojūčiais.
|