//jieskot-saves.ucoz.ru/langascopy.jpg


Kategorijos
Isnykusios civilizacijos kas tai [3]
Dvasines paskirties muzika [29]
Uzdraustoji archeologija [4]
viskas tiesiai sviesiai [1]
Reinkarnacija [0]
Dvasingumo praktikos [2]
Ayurveda [23]
Psichologija [2]


Informacija


Kas jus labiausiai domina
Isviso atsakymu: 133



Viso onlain 1
Sveciu 1
Vartotoju 0

Titulinis » 2009 » Geguze » 31 » Skoniai susije su sveikata
Skoniai susije su sveikata
02:46

Image

 

Pagal Ajurvedą egzistuoja šeši skoniai (rasa): saldus, rūgštus, sūrus, aštrus (aitrus), kartus ir gaižus (sutraukiantis). Kiekvienam maisto produktui ir vaistiniam augalui būdingos tam tikros šių skonių proporcijos, teikiančios unikalų identiškumą. Jei kokį nors produktą identifikuojame kaip "saldų", reiškia, kad jame skirtingomis proporcijomis egzistuoja visi skoniai, bet saldus skonis (rasa) yra vyraujantis. Kiti skoniai apibrėžiami kaip anurasa (nevyraujantys).

Kiekvienas skonis - tai penkių pirminių materijos elementų (panča mahabhuta - žemės, vandens, ugnies, oro ir eterio) mišinys, kuriame vyrauja du elementai. Todėl kiekvienas skonis skirtingai veikia došas. Pavyzdžiui, saldžiame skonyje iš esmės vyrauja žemės (prthvi) ir vandens (džala) elementai. Saldus maistas apsunkina (didina) kapha došą, kadangi jos pagrindas taip pat yra žemė ir vanduo. Sūrus, rūgštus ir aitrus maistas turi ugnies (agni) elementą, taigi apsunkina pita došą. Skoniai, turintys oro (vaju) savybių (aitrus, kartus, gaižus), apsunkina vata došą, kurioje taip pat vyrauja oro elementas

 

Geram organų ir sistemų funkcionavimui būtinas subalansuotas visų šešių rasų (skonių) vartojimas. Renkantis maistą svarbu teisingai nustatyti visų šešių skonių proporcijas, kad visi audiniai, došos ir kitos sudėtinės organizmo dalys gautų reikiamą maitinimą.

Pernelyg pamėgus vieną skonį galima sudirginti tam tikrą organą ar došą. Jei mityboje dominuoja vienas skonis, o kažkurio visiškai atsisakoma, arba skoniai neteisingai derinami, došos galiausiai bus apsunkintos ir išbalansuotos. Kai došą apsunkina nesaikingas vieno skonio vartojimas, galima ją subalansuoti į mitybą įtraukus apsunkintai došai priešingos elementinės prigimties skonius. Pavyzdžiui, rūgštus skonis didina pita došą. Jei į mitybą įtrauksime taip pat ir kartų skonį (kuris lengvina pita došą), rūgštaus skonio poveikis pita došai bus neutralizuotas.


Skoniai ir došos

 

 

Skonis:

Rasa

 

1.Saldus

Madhura

 

2.Rūgštus

Amla

 

3.Sūrus

Lavana

 

4.Aitrus, aštrus

Katu

 

5.Kartus

Tikta

 

6. Gaižus

Kašaja

 

 

Elementai:

Mahabhutas

 

žemė

vanduo

 

žemė

ugnis

 

vanduo

ugnis

 

ugnies

oras

 

oras

erdvė

 

oras

žemė

 

 

Apsunkina:

 

Kapha

 

Kapha

Pita

 

Kapha

Pita

 

Vata

Pita

 

 

Vata

 

Vata

 

Palengvina:

 

Vata

Pita

 

Vata

 

Vata

 

Kapha

 

Kapha

Pita

 

Kapha

Pita

 

 

Pavyzdžiai:

 

Cukrus, duona, medus, ryžiai, pienas, melionas, bulvės

 

 

Citrina, sūris, jogurtas, actas

 

Sūdyti riešutai, padažai, druska, apdoroti maisto produktai, rudadumbliai

 

 

Imbieras, svogūnas, česnakas, pipiras, ridikas, čili, dauguma prieskonių

 

Kurkuma, rabarbaras, raugerškis, alavijas, nimbamedis

 

Nesunokę vaisiai, arbatžolės, liucerna, avietė, svarainis, slyvos


Категория: Ayurveda | Просмотров: 1394 | Добавил: jieskot-saves | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0

Имя *:
Email *:
Код *:






«  Geguze 2009  »
PirAnTrKePeSeSek
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Musu draugai




88x31.lt




Lankytojai.lt - Reklamos mainų sistema
120x60.lt
468x60.lt

Copyright MyCorp © 2024
Сайт управляется системой uCoz