Pagal Ajurvedą egzistuoja šeši skoniai (rasa):
saldus, rūgštus, sūrus, aštrus (aitrus), kartus ir gaižus (sutraukiantis).
Kiekvienam maisto produktui ir vaistiniam augalui būdingos tam tikros šių
skonių proporcijos, teikiančios unikalų identiškumą. Jei kokį nors produktą
identifikuojame kaip "saldų", reiškia, kad jame skirtingomis proporcijomis
egzistuoja visi skoniai, bet saldus skonis (rasa) yra vyraujantis. Kiti
skoniai apibrėžiami kaip anurasa (nevyraujantys).
Kiekvienas skonis - tai penkių pirminių materijos
elementų (panča mahabhuta - žemės, vandens, ugnies, oro ir eterio)
mišinys, kuriame vyrauja du elementai. Todėl kiekvienas skonis skirtingai
veikia došas. Pavyzdžiui, saldžiame skonyje iš esmės vyrauja žemės (prthvi)
ir vandens (džala) elementai. Saldus maistas apsunkina (didina) kapha
došą, kadangi jos pagrindas taip pat yra žemė ir vanduo.
Sūrus, rūgštus ir aitrus maistas turi ugnies (agni) elementą, taigi
apsunkina pita došą. Skoniai, turintys oro (vaju) savybių
(aitrus, kartus, gaižus), apsunkina vata došą, kurioje taip pat vyrauja
oro elementas
Geram organų ir sistemų funkcionavimui būtinas
subalansuotas visų šešių rasų (skonių) vartojimas. Renkantis maistą
svarbu teisingai nustatyti visų šešių skonių proporcijas, kad visi audiniai,
došos ir kitos sudėtinės organizmo dalys gautų reikiamą maitinimą.
Pernelyg pamėgus vieną skonį galima sudirginti tam
tikrą organą ar došą. Jei mityboje dominuoja vienas skonis, o kažkurio visiškai
atsisakoma, arba skoniai neteisingai derinami, došos galiausiai bus apsunkintos
ir išbalansuotos. Kai došą apsunkina
nesaikingas vieno skonio vartojimas, galima ją subalansuoti į mitybą įtraukus
apsunkintai došai priešingos elementinės prigimties skonius. Pavyzdžiui,
rūgštus skonis didina pita došą. Jei į mitybą įtrauksime taip pat ir
kartų skonį (kuris lengvina pita došą), rūgštaus skonio poveikis pita
došai bus neutralizuotas.
Skoniai ir došos
Skonis:
Rasa
|
1.Saldus
Madhura
|
2.Rūgštus
Amla
|
3.Sūrus
Lavana
|
4.Aitrus, aštrus
Katu
|
5.Kartus
Tikta
|
6. Gaižus
Kašaja
|
Elementai:
Mahabhutas
|
žemė
vanduo
|
žemė
ugnis
|
vanduo
ugnis
|
ugnies
oras
|
oras
erdvė
|
oras
žemė
|
Apsunkina:
|
Kapha
|
Kapha
Pita
|
Kapha
Pita
|
Vata
Pita
|
Vata
|
Vata
|
Palengvina:
|
Vata
Pita
|
Vata
|
Vata
|
Kapha
|
Kapha
Pita
|
Kapha
Pita
|
Pavyzdžiai:
|
Cukrus, duona, medus, ryžiai, pienas, melionas,
bulvės
|
Citrina, sūris, jogurtas, actas
|
Sūdyti riešutai, padažai, druska, apdoroti maisto
produktai, rudadumbliai
|
Imbieras, svogūnas, česnakas, pipiras, ridikas,
čili, dauguma prieskonių
|
Kurkuma, rabarbaras, raugerškis, alavijas,
nimbamedis
|
Nesunokę vaisiai, arbatžolės, liucerna, avietė,
svarainis, slyvos
|
|