Ajurvedinio maisto gaminimo pagrindai Gyd. Partap Chauhan
Pagaminti
ajurvedinį patiekalą yra tikras iššūkis! Tai ne tik laikymasis
vegetarizmo principų, bet ir vadovavimasis Ajurvedos taisyklėmis. Tačiau indiškos virtuvės teikiami malonumai, tikrai verti tokio iššūkio!
Ajurvedoje
maisto gaminimo procesas neatsiejamas nuo maisto įsisavinimo
(virškinimo) ir pačios mitybos. Štai kodėl Ajurvedoje visuomet
rekomenduojamas valgymo nuoseklumas. Orientuojamasi į lengvesnį ir
greitesnį medžiagų virškinimą ir organizmo gebėjimą įsisavinti
gyvybines medžiagas iš suvartoto maisto.
Pagal
Ajurvedą, maisto skonis yra labai svarbi informacija organizmui,
kadangi kiekvienas skonis savaip jį įtakoja. Ajurvedoje yra šeši
pagrindiniai skoniai: saldus (madhura), rūgštus (amla), sūrus (lavana),
kartus (tikta), sutraukiantis (kashaya) ir aštrus (katu). Visų skonių
kombinacija yra reikalinga subalansuotai mitybai (dietai), todėl
ruošiant ajurvedinį patiekalą, visuomet svarbu išgauti visus šešis
skonius.
Kalbant
apie Ajurvedinę mitybą, labai svarbus ir aplinkos faktorius. Norint
išvengti tam tikrų su metų laikais susijusių ligų, Ajurvedoje
rekomenduojami skirtingi mitybos principai kiekvienam metų laikui,
siekiant, kad organizmas galėtų lengviau aklimatizuotis, priklausomai
nuo metų laiko. Pavyzdžiui vasara - pitos laikas, žmonės daugiau kenčia
nuo nudegimų saulėje ar padidėjusio spoguotumo, todėl patariama valgyti
daugiau šalto maisto, lengvų vaisių, salotų, kas stabdo pita došos
išbalansavimą.
Ajurvedoje
teigiama, kad reikia valgyti šviežią maistą, nes jis suteikia
daugiausiai energijos. Patariama vengti valgyti likučius ir perdirbtą
maistą. Pasenęs, perdirbtas ar konservuotas maistas ne tik stokoja
gyvybinės energijos, bet ir sunkiai virškinamas. Norint būti geros
sveikatos, kiekvieną dieną rekomenduojama gerti šviežių daržovių ar
vaisių sultis. Daug dirbantiems ir užsiėmusiems žmonės gali pasirodyti
labai sudėtinga kiekvieną dieną pasigaminti šviežią maistą ir nešildyti
likučių, bet visuomet reikėtų pagalvoti apie palyginus daug ilgiau
trunkantį sveikatos privalumą, valgant šviežiai pagamintą maistą
Taip
pat rekomenduojama, jog daržoves geriau valgyti virtas, nei žalias, nes
apdorotos termiškai, jos tampa lengviau virškinamos. Efektyvus
virškinimas padeda gerai įsisavinti vitaminus ir mineralus.
Visos
šios rekomendacijos skirtos bendrai visiems žmonėms, neatsižvelgiant į
jų tipą. Vis dėlto, tam tikras maistas gali būti naudingas arba
žalingas priklausomai nuo jūsų kūno konstitucijos. Tradiciniai indų
receptai, sudaryti namų šeimininkių, geriausiai iliustruoja, kokiu būdu
Ajurveda įsiliejo į indišką virtuvę, kad idealiai subalansuotų skonį ir
sveikatą.
|