Endokrininiai ir metaboliniai sutrikimai Diabetas (Diabetes Mellitus) Diabetas (cukraligė) - tai liga, kuomet organizmas negamina ar tinkamai nepanaudoja insulino. Insulinas yra hormonas, kurį išskiria netoli skrandžio esanti kasa. Insulinas būtinas paverčiant cukrų ir kitus maisto produktus į energiją. Sergant diabetu kūnas neišskiria pakankamai insulino arba negali tinkamai panaudoti šio hormono. Galimi abu atvejai tuo pat metu. Tai sukelia cukraus kiekio padidėjimą paciento kraujyje. Simptomai: o Dažnas šlapinimasis o Padidėjęs troškulys o Stiprus alkio pojūtis o Neįprastas svorio mažėjimas o Greitas nuovargis o Irzlumas o Miglotas regėjimas Ajurvedos požiūris Pagal Ajurvedą, diabetas vadinamas Medumeha. Tai medžiagų apykaitos sutrikimas (premeha). Ajurveda aprašo 20 premeha rūšių ir skirsto juos į tris kategorijas: Kaphadž meha (sutrikimas, kurį sukelia apsunkinta kapha doša), Pattik meha (sukelia apsunkinta pita doša) Vatik meha (sukelia apsunkinta vata doša). Medumeha (diabetas) patenka į trečią kategoriją - vatik meha, nes jį sukelia apsunkinta vata doša. Vata doša simbolizuoja vėją ir sausumą. Apsunkintos vatos simptomas yra nykimas, nusidėvėjimas. Taigi šio tipo medžiagų apykaitos sutrikimas, premeha, sukelia maksimalų dhatu (gyvybinių organų) susidėvėjimą. Diabetas paveikia visus organus. Ligos komplikacijos yra silpnumas, regėjimo problemos, svorio kritimas. Organų nykimas vyksta greičiau nei veikia jį gydantys vaistai, todėl liga yra asadahaya - sunkiai gydoma. Ją galima kontroliuoti gydant esminę priežastį - trijų došų (vata, pita ir kapha) disbalansą. Gydymas Svarbiausias tikslas - nuslopinti vata došą. Šalia to, geras virškinimas, fizinė mankšta ir proto atpalaidavimas padeda įveikti negalavimą ar palaikyti normalų cukraus kiekį kraujyje. Mityba Saikingai vartokite angliavandenius ir pieno produktus. Daugiau valgykite šviežių daržovių ir kartaus skonio žolelių. Visiškai atsisakykite maisto produktų, kuriuose yra cukraus: kviečių, ryžių, bulvių, cukraus, cukranendrių ir jų sulčių, saldžių vaisių. Mažinkite riebalų, ypač sviesto ir ghi, kiekį. Laikykitės nekaloringos, neriebios šarminės dietos. Valgykite kokybiškus, natūralius produktus; Sėklos: portulakos, karčiojo moliūgo, vaistinės ožragės sėklos. Daržovės: kartusis moliūgas, ankštinės pupelės, agurkai, svogūnai, česnakai. Vaisiai: indinis agrastas, jambul, greipfrutai. Grūdai: bengaliniai lęšiai, juodieji lęšiai. Pieno produktai: naminis sūris (panyras) ir įvairūs rūgštaus pieno produktai, tokie kaip varškė ir pasukos. Ypač svarbu vartoti žalias (nevirtas) daržoves ir žoleles, nes jos stimuliuoja kasos veiklą ir skatina insulino gamybą. Žolelės: /Vijayaasara* (*/*Pterocarpus marsupium), */Karavellaka* * /(*Momordica charantia/), /*/Meshashringi /(Gymnema sylvestre/)/
|