Ferula assafoetida
Asafetida, ajurvedinėje kulinarijoje plačiai vartojamas prieskonis, yra
daugiamečio augalo Ferula Assa-foetida
sukietėję sakai. Švieži - pilkšvai balsvos spalvos, vėliau patamsėja ir tampa
geltoni, raudoni ir, galiausiai, rudi. Parduodami gabalais ar blokais
(tabletėmis), bet dažniausiai geltonų miltelių ar granulių pavidalu.

Pasižymi aštriu kvapu,
primenančiu sierą ar sugedusį svogūną, kuris išgaruoja verdant. Skonis,
ragaujant vieną, labai nemalonus, lyg sugedusio česnako, bet verdant patiekalui
suteikia pikantišką svogūno aromatą.
Medicininės savybės: Asafetida
garsėja kaip vaistas nuo dujų kaupimosi, o taip pat padeda gydyti kvėpavimo
takų ligas, tokias kaip astma, bronchitas ir kokliušinis kosulys. Turi
antibiotinių savybių. Veikia kaip afrodiziakas (didina lytinę potenciją), diuretikas
(skatina šlapimo išsiskyrimą), sedatyvas (ramina) ir stimuliatorius.
Kulinarijoje
vartojama mažyčiais kiekiais, dedant tiesiai į verdantį skystį, kepimo aliejų
ar vandenį. Labai populiari indiškoje vegetarinėje virtuvėje - suteikia
patiekalams stiprų svogūninį-česnakinį aromatą. Ypač praverčia brahmanų ir
džainų kastų nariams, kuriems draudžiama vartoti svogūnus ir česnakus, nes šios
daržovės stiprina žemesniųjų gunų - aistros ir neišmanymo - poveikį. Puikiai
tinka ankštinių patiekalams (mažina jų sukeliamą pilvo pūtimą), vegetariškoms
sriuboms ir padažams. Veikia kaip natūralus maisto konservantas.
Prieskonį būtina laikyti sandariame inde, nes jo sierinis kvapas įsigeria į
kitus produktus ir prieskonius. Asafetidos milteliai ar granulės beriami tiesiai
į verdantį puodą, o grynus sakus prieš naudojimą reikia sutrinti. Tai labai
stiprus prieskonis - net sumaltas ilgai nepraranda savo savybių, bet turi būti
tinkamai laikomas (saugojant nuo kontakto su šviesa ir oru).
|