
Indijos
virtuvėje ir ayurvedoje dažnai vartojamas prieskonis (dažniausiai juodosios garstyčios). Jų
skonis aitrus (aštrus), pasižymi šildančiu poveikiu. Subalansuoja kapha ir pita
došas, bet apsunkina pita došą. Pagal Ajurvedą, tamsiosios garstyčių sėklos padeda
virškinti ir užtikrina skransžio komfortą - apsaugo nuo dujų kaupimosi ir
spazmų.
Kaip
vartoti
Truputį ghi (išvalyto sviesto) ar aliejaus
pakaitinkite keptuvėje, po to sudėkite garstyčių sėklas. Būkite atsargūs, nes
karštuose riebaluose jos pradeda spragsėti ir "šokinėti" iš keptuvės. Tik
pradėjus spragsėti nuimkite keptuvę nuo ugnies ir supilkite jos turinį į
paruoštą patiekalą. Išmaišykite ir patiekite. Ghi pakepintos garstyčių sėklos
puikiai tinka prie lęšių sriubų, dalų, indiško stiliaus karių ir prieskoniais
pagardintų daržovių. Yra aromatingos, turi aštrų skonį.
Gerai dera su kitais
ajurvediniais prieskoniais ir žolelėmis: imbieru, kajeno pipirais, kurkuma,
asafetida ir kalendra.
|