 Botaninis pavadinimas : Mentha spicata Sanskrito pavadinimas : Putiha, Rocani, Pudina Skonis/Rasa : Aštrus (aitrus) Ypatybė/Guna : Lengva, sausa, aštri Potencija/Virya : Karšta Palengvina : Kapha, Vata Medicininė dalis : Lapai, sėklos, aliejus, gaunamas iš viso augalo. Vaistai Virškinimo sutrikimai, įskaitant nevirškinimą, dujų susikaupimą, pykinimą ir viduriavimą
●
Nuplaukite vidutinį mėtos lapų pundelį. Supjaustykite ir sudėkite į
dubenį. Pridėkite žiupsnelį druskos, 1-2 arbatinius šaukštelius
citrinos sulčių ir po 1 arbatinį šaukštelį kalendros ir kmynų sėklų
miltelių. Pridėkite truputį vandens ir sutrinkite į pastą. Vartokite po
1 arbatinį šios pastos šaukštelį du kartus per dieną prieš valgį, arba
valgant. ● Sukramtykite ¼ arbatinio šaukštelio sėklų, nurykite su vandeniu. ●
Sumaišykite 1 arbatinį šaukštelį mėtos sulčių su 1 arbatiniu šaukšteliu
laimo sulčių ir 1 valgomuoju šaukštu medaus. Vartokite 3 kartus per
dieną. ● Gerkite mėtų arbatą (1 valgomasis šaukštas lapų, 1 puodelis vandens), arba šiltą pieną ir mėtą. Blogas kvapas
● Įmaišykite 1 valgomąjį šaukštą mėtų sulčių į ½ puodelio vandens. Naudokite skalavimui. ● Sukramtykite kelis mėtos lapus. ● Burnos ir dantų valymui naudokite džiovintos mėtos miltelius. Pykinimas
●
Sumaišykite 1 arbatinį šaukštelį džiovintos mėtos, ½ arbatinio
šaukštelio imbiero, ½ arbatinio šaukštelio juodųjų pipirų ir 2
arbatinius šaukštelius nerafinuoto cukraus su 1 puodeliu vandens.
Užvirkite ir gerkite šiltą. ● Virkite 1 arbatinį šaukštelį džiovintos mėtos ir ½ arbatinio šaukštelio kardamono 1 puodelyje vandens. Spuogai ir aknė
● Ant paveiktos vietos uždėkite truputį mėtų pastos. Palikite per naktį. Kitas panaudojimas Mėta teikia aromatą daugeliui patiekalų. Indijoje prieš valgant vartojamans mėtų čatnis kaip apetitą
skatinanti
priemonė. Tradicinis lengvai pagaminamas indiškas receptas yra mėtų
jogurtas arba raita. Paimkite pusę puodelio mėtų lapų ir sutrinkite su
trupučiu vandens.
Įdėkite 1 valgomąjį šaukštą šios pastos į 1 puodelį natūralaus jogurto.
Gerai išmaišykite. Įberkite žiupsnelį druskos ir truputį paskrudintų
kmynų sėklų. Patiekite atvėsintą su daržovėmis, duona ar ryžiais.
|