
Šis patiekalas tikrai skanus ir daug paprastesnis nei galvojate. Jam pagaminti prireiks: *
2 puodelių geltonųjų dalo lęšių (mung dalo), jo jau galima įsigyti ir
Lietuvoje. Jei napvyks - naudokite paprastus skaldytus žirnius * 2 arb. šaukšteliai druskos. * 1.5 arb. šaukštelio haldi (kurkumos - geltonosios ciberžolės) * 2 arb. šaukšteliai garam masalos (rytietiškas prieskonių mišinys) * 2 arb. šaukšteliai maltos kalendros * 1.5 arb. šaukštelio maltų kmynų * Stambūs imbiero ir čili gabalėliai, asafetidos (jei turite) * Pusė skardinės pjaustytų pomidorų * Geras gabalas sviesto! * Truputis pjaustytos šviežios kalendros lapelių ar kitų žalumynų 
Lęšių
naudokite tris keturias saujas (be kaupo), verdant jie, kaip ir ryžiai,
smarkiai padidėja. Gerai nuplaukite dalą - pašalinkite bet kokias
žieveles ir akmenėlius. Nuplautus lęšius sudėkite į didelį puodą
ir užpilkite vandeniu (kad virš lęšių būtų per pusę smiliaus vandens).
Nieko baisaus jei bus ir daugiau - verdant jis garuos ir greičiausiai
teks jo dar pripilti.
Į
puodą taip pat sudėkite viską, išskyrus sviestą, išmaišykite ir
užvirkite ant didelės ugnies. Tada ugnį sumažinkite (puodą pusiau
uždenkite dangčiu) ir lėtai virkite apie 1,5 valandos, kartais (maždaug
kas 15 minučių) smarkiai pamaišydami. Jei reikia pripilkite dar vandens
(pirmasias 45 minutes išgaruoja daugiausia vandens). Galutinė
konsistencija turėtų būti gana tirštoka, bet tai priklauso nuo jūsų
skonio). Pradžioje mišinys šiek tiek putoja, bet nieko tokio, tiesiok
pamaišykite ir virinkite toliau.  
Virimo
pabaigoje lęšiai turi būti minkšti, lengvai sutrinami (geriau pervirti,
nei nepakankamai išvirti). Dabar įdėkite nemažą gabalą sviesto ir
išmaišykite kai ištirps. Dar pavirinkite apie 15 minučių . Kai bus
pasiekta pageidaujama konsistencija, išjunkite ugnį ir suberkite
žalumynus. Išmaišykite ir palikite uždengtą dar 5 minutes. Skanaus! Yra dar vienas populiarus dalo paruošimo variantas: Puode
verdami žirniai ar lęšiai, o visi prieskoniai (kai dalas jau būna
išviręs) atskiroje keptuvėlėje pakepinami su aliejumi ar ghi. Po to jie
supilami į dalą (darykite tai atsargiai, pridengdami dangčiu, nes
įvyksta audringa reakcija - vis tik į vandenį pilami karšti riebalai ).
Aromatingi prieskoniai (galite išbandyti įvairius jų derinius)
sušvelnina ankštinių skonį ir pagerina baltymų įsavinimą. Dalą
patiekite kartu su ryžiais, salotomis, trupučiu citrinos. Tai puikus
patiekalas pietums. (Pirmasis gaminimo variantas, kuriame nėra kepintų
produktų, ypač tinka blogai besijaučiantiems, sveikstantiems ar
silpnesniems asmenims, nes yra lengviau virškinamas).
|